Vara este anotimpul perfect pentru a savura vinuri răcoritoare și revigorante. România are o bogată tradiție viticolă și se mândrește cu numeroase soiuri de vinuri de calitate.

În acest articol, vă vom prezenta o selecție de vinuri românești pe care le puteți savura în vara aceasta. De la vinuri albe și rozé, până la vinuri roșii fructate, veți descoperi arome și note caracteristice regiunilor viticole din România.

1. Fetească Albă – Feteasca Albă este un soi autohton, cu o aromă florală delicată și note subtile de fructe exotice. Acest vin alb se remarcă prin prospețimea sa și echilibrul perfect între aciditate și dulceață. Este o alegere excelentă pentru zilele călduroase de vară și se poate asocia cu fructe de mare, salate verzi sau brânzeturi proaspete.

2. Grasă de Cotnari – Grasă de Cotnari este un vin dulce și deosebit de aromat, produs în regiunea viticolă Cotnari din Moldova. Acest vin alb dulce are arome intense de miere, fructe coapte și flori de câmp. Se servește bine răcit și poate fi asociat cu deserturi pe bază de fructe, prăjituri sau brânzeturi maturate.

3. Merlot – Pentru iubitorii de vin roșu, Merlot-ul românesc este o alegere excelentă. Cu arome intense de fructe negre, vanilie și condimente, acest vin roșu este bogat și catifelat în gust. Se poate asocia cu carne roșie grătar, brânzeturi semidure sau ciuperci preparate.

4. Busuioacă de Bohotin – Busuioacă de Bohotin este un vin rozé cu arome delicate de trandafir și fructe de pădure. Este un vin ușor și răcoritor, perfect pentru zilele calde de vară. Se poate savura alături de salate ușoare, pește sau fructe de mare.

5. Fetească Neagră – Feteasca Neagră este un soi de vin roșu intens, cu arome de fructe negre, prune și condimente. Gustul său bogat și persistent îl face potrivit pentru mâncăruri cu carne roșie, brânzeturi bine învechite sau ciuperci umplute.

6. Tămâioasă Românească – Tămâioasa Românească este un vin alb dulce și parfumat, cu arome intense de flori și note de citrice. Este perfect pentru a însoți deserturile cu fructe și prăjiturile fine.

7. Pinot Noir – Pinot Noir-ul românesc este un vin roșu ușor și elegant, cu arome subtile de fructe roșii și condimente. Este potrivit pentru a fi savurat ușor răcit și se poate asocia cu preparate din carne albă, somon afumat sau brânzeturi moi.

România se bucură de o varietate remarcabilă de vinuri care pot fi savurate în vara aceasta. Fie că preferați vinuri albe și rozé răcoritoare sau vinuri roșii bogate și intense, veți găsi cu siguranță o selecție potrivită pentru gusturile dvs.

Încercați vinurile românești menționate în acest articol și bucurați-vă de aromele autentice și de calitate pe parcursul acestei veri. Înainte de a savura vinurile, asigurați-vă că le serviți la temperatura potrivită și însoțiți-le cu preparate culinare care completează aromele și caracteristicile fiecărui vin.